Πολύαιγος

polyaigos

Γνωρίστε το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου

Η Πολύαιγος είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Έχει έκταση 17 τ.χλμ. και βρίσκεται νοτιοανατολικά της νήσου Κίμωλος, μόλις ένα ναυτικό μίλι. Έχει μέγιστο μήκος 6 χλμ και πλάτος 4 χλμ, ενώ η περίμετρός του είναι περίπου 27 χλμ. Χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος κάτι που δικαιολογεί και το όνομα της «Πολύαιγος», από το «πολλές αίγες», δηλαδή «πολλές κατσίκες».

Μέρος του νησιού ανήκει στην εκκλησία της Κιμώλου, την «Οδηγήτρια». Αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι ιδιοκτησία του κληροδοτήματος Ιωάννη Σταύρου Λογοθέτη.

Κάποτε υπήρχε στο νησί ανθρώπινη δραστηριότητα. Το 1951 είχε 14 κατοίκους, ενώ ακόμη παλαιότερα αναφέρεται ότι κατοικούσαν εκεί 170 άτομα. Στις μέρες μας ζει ένα ζευγάρι κτηνοτρόφων.

Από το 1898 υπάρχει στο νησί φάρος, στο ακρωτήρι Μάσκουλα, σε ύψος 138 μέτρων, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Πλέον είναι αυτόματος και η φωτοβολία του φτάνει σήμερα τα 22 μίλια. Ο χρόνος ανάβασης είναι 20 λεπτά και η θέα από εκεί ψηλά απερίγραπτη!

Παραλίες του νησιού είναι η παραλία της Παναγιάς και η παραλία του Φάρου, Πάνω και Κάτω Μερσίνη, Γαλάζια Νερά.

Η Ελλάδα έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία. Στο νησί γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους.

Δείτε τις φωτογραφίες

Σχετικά με μας

Έξι δωμάτια χωρητικότητας 2-3 ατόμων, έτοιμα να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν εσάς που αναζητάτε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κατά την περίοδο των διακοπών σας.
Τα Faros studios περιμένουν να «φωτίσουν» και τις δικές σας διακοπές μιας και το όνομά τους δεν είναι τυχαίο αλλά το οφείλουν σε μέλος της οικογενειακής αυτής επιχείρησης που έχει επιτελέσει φαροφύλακας.

Περισσότερα...

espa 2014 2020

eot mhte

 

 

 

Αποδεκτές κάρτες

visa mastercard maestro jcb